niedziela, 7 kwietnia 2019

Domowe tacos


Tacos to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Tak naprawdę powstają różne wersje tego dania w zależności od tego kto co lubi.W mojej domowej wersji znajdziemy  mnóstwo kolorowych warzyw oraz dobrze przyprawione mięso w sosie pomidorowym, któremu wyrazisty smak nadaje koncentrat pomidorowy Pudliszki.

TACOS
Składniki:
250 g mięsa mielonego
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki curry 
3 pieczarki
1 cebula biała
2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
mała cebula czerwona
1/2 świeżego ogórka
1/2 avocado
kilka pomidorów koktajlowych
sól i pieprz do smaku 
1 opakowanie tortilli

Przygotowanie:
Mięso mielone mieszamy z papryką, oregano i curry.
Na oliwie szklimy posiekaną białą cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki, a kiedy pieczarki zmiękną dodajemy mięso mielone z przyprawami oraz koncentrat pomidorowy Pudliszki. Kiedy mieszanka się usmaży doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ogórka, avocado i czerwoną cebulę kroimy w plasterki. Pomidorki koktajlowe przecinamy na połówki.
Tortillę podgrzewamy na suchej patelni, następnie nakładamy usmażone mięso mielone z przyprawami, dodajemy kawałki ogórka,avocado, czerwonej cebuli oraz pomidorki.
Całość można polać dodatkowo sosem z 2 łyżek śmietany wymieszanych z 1 łyżką ostrego majonezu oraz przeciśniętym ząbkiem czosnku lub kilkoma kroplami soku z limonki.


#pudliszki

Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz