niedziela, 14 kwietnia 2019

Zdekonstruowana lazania - zupa lazaniowa


Dzisiaj pomysł na dobrze znane włoskie danie w zaskakującej formie. Lazania w formie zupy. Dekonstrukcja - rewolucja, ale smak ten sam. Pomidorowo-makaronowa uczta dla każdego.

ZUPA LAZANIOWA

Składniki:
1/2 l bulionu
200 g mięsa wieprzowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 pomidory
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz
oliwa
makaron do lazanii lub szeroki wstążki

Przygotowanie:
Mięso mielimy z 1/2 cebuli oraz czosnkiem. Do mięsa dodajemy oregano, tymianek, odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy.
W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej resztę posiekanej cebuli. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy  cały czas mieszając. Do usmażonego mięsa dodajemy pokrojone pomidory bez skóry oraz koncentrat pomidorowy . Całość mieszamy i razem dusimy przez chwilę, następnie do rondla wlewamy bulion i gotujemy przez 10 minut.
Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Przed podaniem dodajemy szeroki makaron lub gotujemy makaron do lazanii i kroimy do w grube wstęgi. Wierzch można dodatkowo posypać odrobinę parmezanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz