niedziela, 18 listopada 2018

Placki dyniowe


Z cukrem pudrem, z syropem klonowym, z konfiturą placki z dyniowe chyba ze wszystkim smakują wyśmienicie. Są lekkie i puszyste, przepyszne. Śniadanie idealne nie tylko na niedzielę.

PLACKI z DYNI

Składniki:
(ok. 12 szt)
200 g puree z dyni
2 jajka
2 łyżki oleju
2 łyżki cukru
1 czubata szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
opcjonalnie 3-4 łyżki mleka jeśli ciasto będzie za gęste

Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy z odrobiną soli, dodajemy do nich puree z dyni. Mieszamy. Następnie dodajemy olej,cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia wszystkich składników. Jeśli ciasto będzie za gęste można dodać odrobinę mleka.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy na nim placki nakładając po łyżce ciasta.





1 komentarz:

  1. Cudowne są te słodkości z dyni! :) Jedyny problem w tym, że wielokrotnie próbowałam ugotować lub upiec coś z dyni i nie odpowiada mi jej smak, a właściwie brak wyraźnego smaku. Może jest jakiś sposób na odczarowanie dyni?!

    OdpowiedzUsuń