wtorek, 20 listopada 2018

Śledzie po chłopsku


Aż ślinka cieknie na samą myśl o nadchodzących świętach i tych wszystkich potrawach, na które czekamy przez cały rok. Czas coraz szybciej ucieka, w sklepach już zapanowała świąteczna atmosfera, dlatego warto się zastanowić co w tym roku podać.
ŚLEDZIE PO CHŁOPSKU

Składniki:
4-5 płatów śledzi marynowanych w occie
4 ziemniaki 
2 jajka
1/3 pora
3-4 ogórki kiszone
1/4 pęczka koperku 
1/4 pęczka szczypiorku
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy gotujemy w osolonej wodzie. W oddzielnym garnku gotujemy na twardo jajka.
Śledzie, ugotowane ziemniaki, jajka kroimy w dużą kostkę. Pora kroimy w pióra, ogórki kiszone w plasterki. Koperek i szczypior drobno siekamy. Wszystkie pokrojone składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku. Delikatnie mieszamy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz