poniedziałek, 19 listopada 2018

Śledzie w sosie żurawinowym


 Aż ślinka cieknie na samą myśl o nadchodzących świętach i tych wszystkich potrawach, na które czekamy przez cały rok. Czas coraz szybciej ucieka, w sklepach już zapanował czas przedświąteczny, dlatego warto się zastanowić co w tym roku podać. Moją propozycją na tą okazję są śledzie w nietypowym, zaskakującym, ale bardzo smacznym wydaniu - słodkiej, żurawinowej śmietanie z dodatkiem rozmarynu.

ŚLEDZIE W SOSIE ŻURAWINOWYM


Składniki:
6 płatów śledzi marynowanych w occie
400 g śmietany 18%
3 łyżki konfitury żurawinowej do mięs
gałązka rozmarynu
sól i pieprz do smaku
1-2 łyżki suszonej żurawiny

Przygotowanie:
Do śmietany dodajemy sól, pieprz, ok. 2 łyżek zalewy octowej ze śledzi i konfiturę żurawinową. Mieszamy dokładnie do połączenia składników. Siekamy drobno rozmaryn i suszoną żurawinę i dodajemy do sosu. Śledzie marynowane w zalewie octowej kroimy na klika mniejszych kawałków, które dodajemy do sosu żurawinowego.

(Inspiracja klik)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz