wtorek, 3 października 2017

Sernik z musem śliwkowym


Szukałam ostatnio pomysłu na sernik i wpadł mi w oko sernik z musem z pieczonych śliwek z Moich Wypieków. W związku z tym, że chciałam skrócić nieco czas przygotowania zrobiłam mus ze śliwek duszonych, ale myślę, że wyszedł równie smaczny jak autorce przepisu oryginalnego. Sernik jest bardzo delikatny, wręcz rozpływa się w ustach, a połączenie go z musem śliwkowym to naprawdę strzał w dziesiątkę. Polecam.

SERNIK z MUSEM ŚLIWKOWYM


Składniki:
spód:
160 g herbatników
40 g masła 
warstwa serowa:
500 g sera białego
250 g śmietany 30%
3/4 szkl cukru
3 jajka
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki
mus śliwkowy: 
250 g śmietany 30%
300 g śliwek węgierek
sok z 1/2 cytryny
cukier puder do smaku (ok.100 g)
3 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
spód:
Herbatniki miksujemy na piasek, dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy i wykładamy do tortownicy. Dociskamy dłonią do tortownicy i odstawiamy.
warstwa serowa:
Wszystkie składniki masy serowej miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Masa będzie dość rzadka. Wylewamy ją na spód z herbatników i pieczemy w kąpieli wodnej (tortownica wstawiona do większej formy wypełnionej do 3/4 wodą) w 150 stopniach przez 45-50 minut. Upieczony sernik studzimy.
mus śliwkowy: 
Śliwki węgierki drylujemy z pestek, przekładamy do garnka dolewamy odrobinę wody na  dno, aby się nie przypaliły i gotujemy aż zmiękną od czasu do czasu mieszając. Miękkie śliwki miksujemy blenderem,dodajemy sok z cytryny, a następnie przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórek. Do gorącego przecieru dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody. Studzimy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem pamiętając o tym, że połączymy ją ze słodkim przecierem śliwkowym, więc trzeba uważać na ilość cukru. Ubitą śmietanę delikatnie łączymy z przecierem śliwkowym i wylewamy na wierzch sernika.Chłodzimy w lodówce do stężenia musu śliwkowego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz