czwartek, 12 października 2017

Kluski śląskie z sosem grzybowym


Smaczne i szybki danie to dla mnie kluski i wszystkie dania z makaronem. Dzisiaj proponuję na obiad zrobić kluski śląskie z szybkim sosem grzybowym na bazie koncentratu bulionu Krakus.  Koncentraty Krakus oparte są na starannie wypracowanej recepturze, nie zawierają konserwantów i sztucznych dodatków, więc idealnie sprawdzają się w kuchni. Można użyć ich jako bazę do sosów, zup czy dań z kaszą lub makaronem. Wystarczy wlać koncentrat bulionu do garnka z wrzącą wodą, dodać ulubione dodatki, zagotować i potrawa gotowa.
Dzisiejszą propozycję można także podać z ulubionym makaronem.

#krakus, #smacznieiszybko

KLUSKI ŚLĄSKIE 
z SOSEM GRZYBOWY



Składniki:
kluski:
500 g ugotowanych ziemniaków
150 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
szczypta soli
sos:
200 g pieczarek
100 g suszonych grzybów
1 szkl koncentrat bulionu warzywnego lub drobiowego Krakus
3 szalotki lub 1 średnia cebula
śmietana do zabielenia
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia

Przygotowanie:
kluski:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką. Do ziemniaków dodajemy mąkę , jajko, sól i zagniatamy ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki z których formujemy kulki, na środku robimy palcem małą dziurkę. Kluski gotujemy we wrzącej wodzie aż wypłyną na powierzchnię.
sos:
Grzyby suszone moczymy, a następnie obgotowujemy ok. 10 minut.  Odcedzamy.
Pieczarki i szalotki/ cebulę kroimy w plastry. Obsmażamy na oleju, a następnie dodajemy grzyby. Smażymy chwilę razem, a następnie zalewamy szklanką bulionu Krakus. Gotujemy 5 minut, zabielamy śmietaną, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 


Gotuj z Krakusem #smacznie i szybko!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz