czwartek, 24 sierpnia 2017

Tatraletki limonkowe


Przepyszne tartaletki, które zaskoczą smakiem każdego. Połączenie kawskowatego dżemu z czarnej porzeczki ze słodką masą czekoladową zwieńczone zaskakująco orzeźwiającym kremem z limonki jest naprawdę boskie. Nie da się tego opisać tego trzeba po prostu  spróbować. 
Tartaletki wykonałam według przepisu w reklamie pewnej czekolady w majowym numerze "Kuchni" (przepis na tartę). Polecam też ciasto czekoladowe z limonkowym kremem, na które przepis znajdziecie tu


TARTALETKI LIMOKOWE 
z CZEKOLADĄ i DŻEMEM



Składniki:
(na 7 sztuk)

1 słoik dżemy z czarnej porzeczki


Ciasto: 
125 g masła
80 g cukru
250 g mąki
1 jajko
1 szczypta soli.
Składniki zagniatamy i formujemy ciasto w kulę.Odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie dzielimy na 6 części. Każdą rozwałkowujemy i przekładamy do foremek na tartinki. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, który obciążamy grochem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut. Po tym czasie usuwamy groch i papier i podpiekamy jeszcze 5 minut. Spody tartinek studzimy.

Krem czekoladowy:
100 g czekolady gorzkiej
125 g śmietany 30%
40 g masła
50 g cukru
W rolndlu podgrzewamy śmietanę z masłem i cukrem. Dodajemy posiekaną czekoladę cały czas mieszamy aż się rozpuści. Następnie rondel wstawiamy do miski z zimną woda i lodem, studzimy. Potem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny

Krem limonkowy:
3 limonki
200 g cukru
190 g masła
2 jajka
Ocieramy skórkę z umytych limonek. Wyciskamy sok.
100 ml soku z limonek, cukier,1oo g masła oraz skórkę mieszamy w rondlu i podgrzewamy. Kiedy cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia i dodajemy roztrzepane w misce jajka. Ubijamy trzepaczką uważając aby jajka się nie ścięły i wstawiamy ponownie na ogień. Gotujemy , aż masa zgęstnieje. Krem odstawiamy do ostudzenia. Ostudzony kremu miksujemy z 90 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej.

Kruche spody tartinek smarujemy warstwą dżemu porzeczkowego, na nim układamy krem czekoladowy, a na wierzchu masę limonkową. Całość posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi i otartą skórką z limonki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz