Przepyszne tartaletki, które zaskoczą smakiem każdego. Połączenie kawskowatego dżemu z czarnej porzeczki ze słodką masą czekoladową zwieńczone zaskakująco orzeźwiającym kremem z limonki jest naprawdę boskie. Nie da się tego opisać tego trzeba po prostu spróbować.
Tartaletki wykonałam według przepisu w reklamie pewnej czekolady w majowym numerze "Kuchni" (przepis na tartę). Polecam też ciasto czekoladowe z limonkowym kremem, na które przepis znajdziecie tu.
Tartaletki wykonałam według przepisu w reklamie pewnej czekolady w majowym numerze "Kuchni" (przepis na tartę). Polecam też ciasto czekoladowe z limonkowym kremem, na które przepis znajdziecie tu.
TARTALETKI LIMOKOWE
z CZEKOLADĄ i DŻEMEM
(na 7 sztuk)
1 słoik dżemy z czarnej porzeczki
Ciasto:
125 g masła
80 g cukru
250 g mąki
1 jajko
1 szczypta soli.
Składniki
zagniatamy i formujemy ciasto w kulę.Odstawiamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie dzielimy na 6 części. Każdą rozwałkowujemy i przekładamy
do foremek na tartinki. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach
przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, który obciążamy grochem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut.
Po tym czasie usuwamy groch i papier i podpiekamy jeszcze 5 minut. Spody
tartinek studzimy.
Krem czekoladowy:
100 g czekolady gorzkiej
125 g śmietany 30%
40 g masła
50 g cukru
W
rolndlu podgrzewamy śmietanę z masłem i cukrem. Dodajemy posiekaną
czekoladę cały czas mieszamy aż się rozpuści. Następnie rondel wstawiamy
do miski z zimną woda i lodem, studzimy. Potem przykrywamy folią
spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny
Krem limonkowy:
3 limonki
200 g cukru
190 g masła
2 jajka
Ocieramy skórkę z umytych limonek. Wyciskamy sok.
100
ml soku z limonek, cukier,1oo g masła oraz skórkę mieszamy w rondlu i
podgrzewamy. Kiedy cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia i dodajemy
roztrzepane w misce jajka. Ubijamy trzepaczką uważając aby jajka się nie ścięły i wstawiamy ponownie na
ogień. Gotujemy , aż masa zgęstnieje. Krem odstawiamy do ostudzenia. Ostudzony kremu miksujemy z 90 g miękkiego masła w temperaturze
pokojowej.
Kruche spody tartinek smarujemy
warstwą dżemu porzeczkowego, na nim układamy krem czekoladowy, a na
wierzchu masę limonkową. Całość posypujemy prażonymi płatkami
migdałowymi i otartą skórką z limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz