czwartek, 17 sierpnia 2017

Sałatka z kapusty jak u "chińczyka"


Jak zatrzymać odrobinę lata na jesień i zimę? Na przykład zamykając jego najlepsze smaki w słoiczku. Dzisiaj polecam sałatkę z młodej kapusty i marchwi. Niestety, żeby ją wykonać trzeba włożyć trochę trudu, aby poszatkować cienko kapustę, a to jeśli się nie ma specjalnej szatkownicy albo odpowiedniego noża zadanie nie łatwe. Dla mnie siekanie, krojenie czy porcjowanie nie jest już problemem od kiedy dostałam nóż Victorinox (#MyVictorinox). Noże tej Szwajcarskiej firmy są bardzo ostre, niezwykle wytrzymałe i doskonale wyważone, co przekłada się na wyjątkowo wygodne i niewymagające wysiłku siekanie.

SAŁATKA z KAPUSTY 

Składniki:
1 główka białej kapusty
3 marchewki
około pół łyżki soli i odrobina pieprzu
1,5 szkl oliwy
1,5 szkl octu
1 szkl cukru
łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
papryczka chilli
2 ząbki czosnku
natka pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Kapustę cienko szatkujemy lub kroimy. Marchewki ścieramy na cienko na tarce. Jeśli używamy chilli i natkę pietruszki kroimy je bardzo drobno. Kapustę, marchew i chilli mieszamy w misce z solą i pieprzem.
Ocet,oliwę i cukier zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i opcjonalnie dla zaostrzenia smaku musztardę. 
Gorącą zalewą polewamy kapustę, mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia. 
Ostudzoną kapustę z sosem przekładamy do słoików.
Słoiki pasteryzujemy około 20 minut od zagotowania wody.

#MyVictorinox 

Zachowaj smak wakacji z Victorinox!

9 komentarzy:

  1. Fajny tytuł posta :D Uwielbiam surówki na bazie białej kapusty.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, jeszcze tylko przepis na pyszna zupę od Chińczyka i gotowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile czasu moze stac ta surowka?. czy moze byc na zime

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest pasteryzowana to do zimy wytrzyma, ale jest tak smaczna,że trzeba zrobić większą ilość żeby do zimy wystarczyło ;)

      Usuń
  4. Ile srednio z przepisu wychodzi sloikow??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w zależności od poszatkowania kapusty 3-4 słoiki litrowe

      Usuń
  5. Wlasnie zrobilam kapuste wg. tego przepisu, nalozylam kapustke do sloikow i zalewy jest na tyle malo ze w kazdym sloiku mam do polowy albo 3/4 zalewy. Dorobic zalewy czy wystarczy tyle ile jest?

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczny przepis, w tym roku robimy 2 raz. Cała rodzina i znajomi byli zachwyceni smakiem tak przygotowanej kapusty.

    OdpowiedzUsuń