poniedziałek, 22 maja 2017

Czekoladowe limonczello


Delikatny czekoladowy biszkopt przełożony kwaśną masą limonkową, złamaną słodko-kwaśnym dżemem oraz masą czekoladową to bardzo kuszące połączenie warte małych czy większych grzeszków. Polecam.

CZEKOLADOWE LIMONCELLO



Składniki:
(forma 24 cm)

biszkopt:
3 jajka
3/4 szkl cukru
1/2 szkl mąki pszennej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 lyżki oleju

Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodajemy żółtka oraz olej. Do masy przesiewamy obydwie mąki, porszek i kakao. Mieszamy łyżką. Przelewamy do formy i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.

nasączenie:
3 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szkl ciepłej wody

Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sok.

krem limonkowy:
3 limonki, 
200 g cukru,
190 g masła, 
2 jajka

Ocieramy skórkę z umytych limonek. Wyciskamy sok.
100 ml soku z limonek, cukier,1oo g masła oraz skórkę mieszamy w rondlu i podgrzewamy. Kiedy cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia i dodajemy roztrzepane w misce jajka. Ubijamy trzepaczką uważając aby jajka się nie ścięły i wstawiamy ponownie na ogień. Gotujemy , aż masa zgęstnieje. Krem odstawiamy do ostudzenia. Ostudzony kremu miksujemy z 90 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej.

masa czekoladowa:
100 g czekolady gorzkiej
125 g śmietany 30%, 
40 g masła
50 g cukru

W rolndlu podgrzewamy śmietanę z masłem i cukrem. Dodajemy posiekaną czekoladę cały czas mieszamy aż się rozpuści. Następnie rondel wstawiamy do miski z zimną woda i lodem, studzimy. Potem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny

dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki
12 herbatników ciemnych
12 herbatników jasnych

Wykonanie:
Z upieczonego i ostudzonego biszkoptu odcinamy wypukłą część, aby uzyskac płaski blat.Blat nasączamy ponczem, a otem wykładamy masę limonkową i wyrównujemy. Pokrywamy ją warstwą herbatników czekoladowych, a te smarujemy dżem porzeczkowy. Dżem przykrywamy warstwą jasnych herbatników. Na wierzch herbatników wykładamy masę czekoladowa zostawiając 2 łyżki masy (posmarujemy boki ciasta). Wierzch posypujemy pokruszonym biszkoptem,który odcieliśmy wcześniej aby uzyskać płaski blat. Boki ciasta smarujemy pozostałą masa czekoladową i obsypujemy okruszkami biszkoptowymi. 



2 komentarze: