poniedziałek, 12 września 2016

Morszczuk w sosie kokosowym


Bardzo dawno na blogu nie pojawił się przepis na dania kuchni azjatyckiej,a robię je dość często. Zwykle  kiedy nie mam pomysłu na szybki obiad albo kolację sięgam po makaron, który uwielbiam np. z bazyliowym pesto, ale dla odmiany sięgam też po proste dania kuchni azjatyckiej. Ich plusem jest to, że można je zrobić (tak jak makaron) w kilka minut i są naprawdę smaczne. W swojej lodówce zawsze mam filety zamrożonej ryby albo filety z kurczaka. Do tego pod ręką muszę mieć sos sojowy, ostrygowy lub rybny, kawałek imbiru czy cytryny, bo przynajmniej raz w tygodniu robię po pracy szybkie danie "chińskie" 
Tym razem wybrałam rybkę w mleku kokosowym, ale zamiast makaronu wybrała ryż naturalny. Polecam.

MORSZCZUK W SOSIE KOKOSOWYM



Składniki:
4-5 filetów morszczuka
1 puszka mleka kokosowego
2 ząbki czosnku
2 limonki
1 łodyga trawy cytrynowej
2 cm imbiru
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka sosu ostrygowego
2 łyżeczki wiórków kokosowych

Przygotowanie:
Czosnek kroimy w cienki plasterki. Morszczuka (lub inną rybę w filetach) kroimy w kawałki. 
Kawałki ryby skrapiamy sokiem z 1 limonki i dodajemy plasterki czosnku. 
Mleko kokosowe gotujemy na małym ogniu dodając cukier i sos ostrygowy, a potem sos z limonki drugiej i trawę cytrynową przeciętą na pół oraz imbir starty na tarce o małych oczkach.
Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, część dodajemy do sosu z mleka kokosowego, a część zostawiamy do dekoracji. Wszystko gotujemy  na małym ogniu,aż sos trochę zgęstnieje. 
Rybę smażymy i dodajemy do sosu lub też można ją ugotować dodając do sosu z mleczka kokosowego. Ja wolę rybę usmażyć oddzielnie, a dopiero na końcu połączyć z sosem. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz