sobota, 2 stycznia 2016

Pankejki, pomarańcze i żurawina


Pierwszy weekend Nowego Roku rozpoczęłam od  pysznego śniadania. A co może być lepszego od puszystych placuszków ze słodkim i aromatycznym sosem pomarańczowym? Jak dla mnie nic. Zawsze kiedy tylko czas na to pozwala rozpieszczam swoje podniebienie nieśpiesznie zrobioną, poranną porcją pankejków. Dzisiaj wersja zimowa - z białą czekoladą, pomarańczą i żurawiną.

PANKEJKI z SOSEM POMARAŃCZOWYM i ŻURAWINĄ

Składniki:
placki:
2 szklanki mąki
2 jajka
1,5 szklanki mleka
75 g masła (przed dodaniem do ciasta musi być rozpuszczone)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru
1 szczypta soli

sos:
1/2 tabliczki białej czekolady
sok z 1/2 pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
1-2 łyżeczki płatków suszonej żurawiny 

Przygotowanie:
placki:
Wszystkie składniki mieszamy na gładkie gęste ciasto i smażymy na rozgrzanej patelni.
sos:
Czekoladę rozpuszczamy z sokiem pomarańczowym, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy. Sosem polewamy pankejki i posypujemy żurawiną.




6 komentarzy: