poniedziałek, 11 stycznia 2016

Sasanki


Sasanki to wersja ciastek owsiano -sezamowych z czekoladą. Już wcześniej podawałam Wam przepis na zdrowe ciastka sezamowe (tu), a tym razem troszkę bardziej kaloryczna wersja, bo polana czekoladą. 
Te małe ciasteczka z czekoladowym spodem zawsze przywołują miłe wspomnienia z dzieciństwa kiedy jedzenie ich zaczynałam zawsze od zlizania czekolady po czym okazywało się, że mam całą buzię wysmarowaną na czekoladowo. Patrząc teraz na najmłodsze pokolenie to się nie zmienia. Kto z Was też tak robił??? :) 

SASANKI 

Składniki:
na ciastka:
100 g płatków owsianych
25 g sezamu
100 g mąki
90 g cukru trzcinowego
100 g masła
1 łyżeczka proszku
4 łyżki mleka
polewa:
1 tabliczka czekolady
1/3 szklanki mleka

Przygotowanie:
Płatki rozdrabniamy za pomocą melaksera albo rozcieramy w dłoniach. Rozdrobnione płatki mieszamy z sezamem,mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, masłem i mlekiem.Zagniatamy ciasto,które odkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy, wycinamy szklanką koła i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 10-12 minut w 170 stopniach.
Upieczone studzimy,a następnie spód ciastek smarujemy rozpuszczoną czekoladą, odstawiamy do zastygnięcia czekolady.

polewa:
Czekoladę rozpuszczamy z gorącym mlekiem.






4 komentarze:

  1. Cudne Ci wyszły!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. troszkę kalorii nie zaszkodzi, jeśli chodzi o przyjemność smaku :)

    OdpowiedzUsuń