poniedziałek, 9 listopada 2015

Pudding jaglano dyniowy z musem z mango


 Dojrzała jesień to dania z dynią w roli głównej, ale można z niej wyczarować nie tylko rozgrzewające zupy i  dania typu curry, albo smaczne wypieki w złotych kolorach. Z jesiennej królowej - dyni we wszystkich odcieniach pomarańczy czy złota zrobimy także zdrowe desery. Możemy ją połączyć np. z kaszą jaglaną otrzymując jesienny pudding idealny jako popołudniowy deser albo jeśli ktoś woli na śniadanie.


PUDDING JAGLANO-DYNIOWY 
z MUSEM MANGO

 
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
3/4 szklanki puree z pieczonej dyni
1 mango
mleko kokosowe
1 garść płatków migdałowych
syrop z agawy lub miód do słodzenia

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Dynię kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 20 minut,a następnie miksujemy na puree.
Puree z dyni miksujemy blenderem z ugotowaną kasza jaglaną oraz syropem z agawy lub miodem. Jeśli masa jest za gęsta dodajemy po trochu mleka kokosowego do uzyskania odpowiedniej gęstości.
Mango obieramy i miksujemy blenderem na gładki mus.Mus z mango opcjonalnie można dosłodzić.
Pudding z kaszy i dyni przekładamy do miseczek, na wierzchu dajemy mus z mango i całość posypujemy płatkami migdałowym
 

2 komentarze: