wtorek, 17 listopada 2015

Ciasto wiewiórka


Wiewiórka to ciasto tak proste, że zrobi je nawet dziecko. Moim zdaniem to ciasto idealne na awaryjną sytuację, ewentualnie gości zapowiedzianych w ostatniej chwili. Smakuje o każdej porze roku, ale tylko jesienią zjedzone z kubkiem gorącej herbaty ma taki swój czar.

WIEWIÓRKA


Składniki:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki oleju
1/3 łyżeczki cynamonu
2 jabłka
kilka posiekanych orzechów
 
Przygotowanie:

Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,sodą i cynamonem. Dolewamy olej.  
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Do ciast dodajemy jabłka i posiekane orzechy.
Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło.



8 komentarzy:

  1. proste i fajne ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! idealny deser na jesienny wieczó! :) poproszę kawałek, a może nawet 2!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie jesienne, pyszne ciasto :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. pamiętam ;) to od Ciebie dostałam na nie pierwszy przepis

      Usuń
  5. To masz lepszą pamięć ode mnie :-). Musze zrobić wiewiórkę, bo w tym roku jakoś ją strasznie zaniedbałam na rzecz bezglutenowych słodkości ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ula czasami trzeba zgrzeszyć... ;) albo spróbuj zrobić na mące i proszku bezglutenowym i daj znać jak wyszło

      Usuń
  6. Wiewiórka to dla mnie świętość ;-). Trochę się obawiam jej smaku w wersji bezglutenowej i nie wiem, czy by jabłka jej nie przytłoczyły tworząc zakalec. Jak się odważę to oczywiście dam znać :D. Na razie wersja tradycyjna :)

    OdpowiedzUsuń