sobota, 4 lipca 2015

Domowe lody bananowe i cappuccino


Wakacje, czas letnich upałów, wody, plaży  i lodów. To właśnie lody dają nam to przyjemne orzeźwienie i powiew chłodu dla naszych, jakby spowolnionych wysoką temperaturą organizmów. Jak dla mnie nie ma nic lepszego w takie gorące letnie dni jak domowe lody. A że robi się je dość łatwo i z niewielu składników, przez całe lato mam  ich zapas w różnych smakach w mojej lodówce.

LODY CAPPUCCINO


Składniki:

330 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 szklanka mleka
3 łyżki kawy rozpuszczalnej cappuccino


Przygotowanie:


Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy mleko oraz kawę cappuccino (sam proszek, nie zaparzamy) Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 10 minut. Po tym czasie masę przelewamy do urządzenia do lodów. Mieszamy w urządzeniu aż masa będzie gęsta. Masę lodowa wstawiamy i przechowujemy w zamrażalniku


Jeśli nie posiadacie takiego urządzenia masę można przelać do pojemnika, który wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin, od czasu do czasu dobrze jest przemieszać zamrażaną masę,aby rozbić kryształki lodu.

Większość lodów robię w oparciu o powyższe składniki,zmieniając jedynie dodatek smakowy (tu cappuccino). Takie lody najbardziej mi smakują.


LODY BANANOWE
Robimy analogicznie jak lody cappuccino zmieniając dodatek smakowy.

Składniki: 

330 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 szklanka mleka
2 banany


Przygotowanie:

Banany miksujemy blenderem na mus. 
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy mleko oraz mus bananowy. Dalej postępujemy według opisu jak powyżej.










Akcja lodowa 2015

5 komentarzy:

  1. teraz zaczął się sezon na lody domowej roboty - są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ostatnio jadamy tylko takie, nie kupuję już lodów

      Usuń
  2. a co jeśli mam mleko pełne, takie naturalne, wiejskie mleczko ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do tych lodów użyłam mleka 3,2 %, ale często dodaje mleko skondensowane więc myślę,że spokojnie możesz użyć mleka "prosto"od krowy (chociaż pewnie będzie nim "czuć" lody)

      Usuń
  3. Dziękuję za radę! Na pewno wypróbuję ten przepis przy najbliższej okazji. :)
    A mogłabyś jeszcze zdradzić mi ile mniej więcej lodów wyszło ci z takiej ilości składników??

    OdpowiedzUsuń