sobota, 20 czerwca 2015

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i soczewicą


Dzisiaj coś na ząb, tak na weekendową przekąskę jak i na świąteczny stół. Podobną sałatkę z szynką i ananasem, robiłam już jakiś czas temu (tu) i bardzo nam posmakowała. Powstała tak naprawdę pod wpływem chwili, albo inaczej to nazywając chwilowej zachcianki, ze składników ,które zawsze mam w domu (no może poza porem). W tej wersji wykorzystałam tuńczyka,kukurydzę i soczewicę. Kto ma ochotę spróbować?

SAŁATKA WARSTWOWA z TUŃCZYKIEM


Składniki:

5 jajek
1 puszka tuńczyka
1 puszka kukurydzy
1/2 pora
majonez
1 szklanka zielonej drobnej soczewicy 
sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Jajka gotujemy, ugotowane studzimy. Białka jajek i żółtka kroimy oddzielnie w kostkę.
Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy. 
Pora kroimy na plasterki. Soczewicę musimy ugotować.
Tak przygotowane składniki układamy warstwami:
białka,tuńczyk, kukurydza, por, majonez wymieszany z solą i pieprzem, soczewica i na koniec żółtka. 
Smacznego.




3 komentarze:

  1. Soczewicy jeszcze do sałatek nie dodawałam. Fajna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja bardzo lubię sałatki z soczewicą, @wedelka spróbuj warto ,
      a tu (http://bonappetitmonamie.blogspot.com/2015/06/saatka-z-zielona-soczewica.html) znajdziesz kolejną propozycję z soczewicą

      Usuń