niedziela, 21 czerwca 2015

Czekoladowy pudding chia



Zaprzyjaźniłam się bardzo z małymi niepozornymi nasionkami chia (o ich właściwościach pisałam trochę tu). Mała porcja tych nasionek może być  podstawą smacznego deseru, albo jak to ostatnio u mnie dość często bywa, śniadania (zamiennie z jaglanką, bo za owsianką, mimo, że zdrowa i sycąca, nie przepadam) Pudding z chia można robić z jogurtu, mleka czy mleka kokosowego wzbogacając jego smak dodatkiem ziaren, owoców czy orzechów. Na  śniadanie najlepiej przygotować chia wieczorem i zostawić na noc np. w lodówce,aby nasionka miały czas napęcznieć. 

CZEKOLADOWA CHIA 
z TRUSKAWKAMI i PISTACJAMI

Składniki:

3 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej chia
1,5 szklanki mleka czekoladowego
(lub mleko 2% plus 2 łyżeczki kakao i ewentualnie miód)
kilka truskawek
2 łyżeczki posiekanych pistacji

Przygotowanie:

Chia zalewamy mlekiem, energicznie mieszamy i zostawiamy na kilka godzin aby nasiona wchłonęły płyn. Jeśli pudding ma być na śniadanie najlepiej namoczyć nasiona wieczorem i zostawić na noc.
Gotowy pudding posypujemy pistacjami i pokrojonymi truskawkami.

Jeśli używamy mleka czekoladowego nie trzeba puddingu dosładzać.
W wersji z użyciem tradycyjnego mleka i kakao dodajemy miód lub cukier puder do smaku.






(inspirację do tego przepisu znalazłam tu)






Lecznicza moc ukryta w nasionach chia

3 komentarze:

  1. wygląda rewelacyjnie, a te pistacje to strzał w 10!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie jadłam puddingu chia... nie wiedziałam, że jest taki prosty!

    OdpowiedzUsuń