sobota, 6 sierpnia 2022

Ciasto czekoladowe z kremem brzoskwiniowym z nutą tymianku


Weekend na słodko, o smaku brzoskwini z lekką nutą tymianku. Czy trzeba pisać więcej...?

 CIASTO CZEKOLADOWE z KREMEM BRZOSKWINIOWYM z NUTĄ TYMIANKU
 

 
 
Składniki:
ciasto:
5 białek
3 żółtka
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
 krem:
80g białej czekolady
130 ml śmietany 30%
1 łyżeczka cukru waniliowego 
250 g serka mascarpone 
+1/2  musu brzoskwiniowego
żelki brzoskwiniowe:
1/2 musu brzoskwiniowego 
1 łyżka żelatyny
3 łyżki wody
mus brzoskwiniowy do kremu i żelki:
320 g brzoskwiń (waga bez pestek, po obraniu)
1/2 łyżeczki tymianku suszonego lub 3-4 gałązki świeżego
 2 łyżki miodu
 
Przygotowanie:
mus brzoskwiniowy:
Brzoskwinie (obrane i bez pestek) przekładamy do rondla , dolewamy 2-3 łyżki wody, aby nie przypaliły się do dna podczas podgrzewania i gotujemy, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Blendujemy, aby nie było większych kawałków, dodajemy miód oraz tymianek. Gotujemy chwilę mieszając. Zdejmujemy z ognia, przecieramy przez sitko i studzimy.  
Mus dzielimy na dwie części, po około 100 ml. Jedną dodamy do kremu, z drugiej zrobimy żelki.
ciasto:
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka i olej. Do masy delikatnie przesiewamy kakao wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut (do suchego patyczka)
żelki:
100 ml musu brzoskwiniowego mieszamy z rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynie. Przelewamy do foremki silikonowej w kształcie małych półkul. Odstawiamy do lodówki do stężenia. 
krem:
Czekoladę rozpuszczamy w ciepłej śmietance, dodajemy cukier waniliowy a potem ok. 100 ml musu brzoskwiniowego. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny (najlepiej na całą noc). Masę brzoskwiniową łączymy z serkiem mascarpone.
 
Na ciasto czekoladowe nakładamy gotowy krem brzoskwiniowy, w kilku miejscach między kremem układamy brzoskwiniowe żelki oraz pokrojone brzoskwinie. 
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz