środa, 12 stycznia 2022

Kluski nadziewane farszem z pieczarek


Kluski z ugotowanych ziemniaków przypominają trochę tradycyjne kopytka z nadzieniem. W zasadzie można zrobić je w formie kopytek, tak jak np. w przepisie na kopytka z farszem ze szpinaku, który znajdziecie tu (klik). Danie świetne na obiad, ale też można je odgrzać, podsmażyć na patelni (taką wersję lubię najbardziej) i zjeść na kolację.

KLUSKI z PIECZARKAMI

Składniki:
750 g ugotowanych ziemniaków  
150-200 g mąki (ilość zależy od typu ziemniaków)
1 jajko
250 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
 
Przygotowanie:
Pieczarki, cebulę i czosnek obieramy siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Kiedy woda z pieczarek odparuje, doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Studzimy. Po ostudzeniu pieczarki przed nałożeniem na ciasto można dodatkowo odcisnąć w dłoniach,aby pozbyć się resztek wody.
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy szczyptę soli, jajko oraz 150 g mąki. Zagniatamy ciasto, jeśli ciasto będzie się ładnie wyrabiało, nie będzie się kleiło do rąk i zrobi się plastyczne nie trzeba dodawać więcej mąki. W zależności od typu ziemniaków może się okazać, że trzeba jednak dodać więcej mąki.
Z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha, robimy kulkę , którą następnie rozpłaszczamy. Na środku takiego okręgu nakładamy łyżeczkę farszu, zawijamy ponownie w kulkę. Warto zwrócić uwagę aby kluski nie były zbyt duże,szybciej się ugotują i nie będą surowe.


Kluski gotujemy w osolonej wodzie kilka minut do momentu, aż wypłynął na powierzchnię wody.
Ugotowane kluski można podać z okrasą, ale najlepiej smakują podsmażone.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz