niedziela, 23 stycznia 2022

Ciasto drożdżowe cynamonowo-maślane

Ciasto podczas pieczenia pachnie tak apetycznie i zachęcająco , że zaraz po wyjęciu z piekarnika chce się do niego dobrać. Miałam problem, żeby wytrzymać, aż ciasto wystygnie. Zapach cynamonu czuć było w domu jeszcze przez długi czas po ostygnięciu ciasta. Jedno na co trzeba zwrócić uwagę to pieczenie ciasta na najniższym poziomie piekarnika, bo jak widać u mnie, jak wyrośnie, pieczone na środkowym poziomie może się lekko przypiec.

CIASTO DROŻDŻOWE CYNAMONOWO-MAŚLANE

Składniki:
ciasto:
500 g mąki
4 żółtka
1/2 szkl cukru
40 g  świeżych drożdży 
1/4 łyżeczki soli
200 ml mleka
50 g masła
masło cynamonowe:
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru
200 g masła

Przygotowanie:
masło cynamonowe:
Miękkie masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cynamonem.
ciasto:
zaczyn: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku dodając 1 łyżkę mąki i cukier. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce,aż zaczyn drożdżowy wyrośnie (podwoi swoją objętość).
Masło rozpuszczamy i studzimy. 
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy żółtka, ostudzone masło oraz zaczyn. Wyrabiamy gładkie, pulchne ciasto. Ciasto odstawiamy w misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce na ok.godzinę, do wyrośnięcia. 
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy. Dzielimy na dwie części. Każdą z części rozwałkowujemy na duży placek. Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy cienko cynamonowe masło, a potem składamy placek na pół i jeszcze raz lekko rozwałkowujemy. Rozwałkowaną "połówkę" , z wierzchu smarujemy ponownie masłem i znowu składamy.  Tak powstały 4 warstwowy placek kroimy na 2-3 cm paski. 
 
 
Bierzemy po dwa paski, które zaplatamy ze sobą na zakładkę, jak warkocz. Każdy z warkoczy zwijamy do środka zlepiając dwa końce. 
Tak powstałe "bułeczki" wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem. 
Ciasto odstawiamy jeszcze na kilka minut do ponownego wyrośnięcia.
Keksówkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, pieczemy 35 minut. 
Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę cukierniczą , zdejmujemy papier i studzimy. 
 




1 komentarz: