piątek, 4 grudnia 2020

Wafle z orzechami


Czas przedświątecznych przygotowań, kolęd i migoczących świątecznych światełek na ulicach nastał. To też czas na orzechowe słodkości, które są elementem koniecznym w tym okresie, a więc poniżej przepis na takie łakocie.

WAFLE z ORZECHAMI


Składniki:
4 wafle 
masa czekoladowa:
200 g masła
3/4 szkl cukru
1/3 szkl mleka
2 łyżeczki kakao
2 szkl mleka w proszku
masa orzechowa:
50 ml wody
150 g cukru
125 g masła
100 g białej czekolady
3 łyżki mleka w proszku
200 g orzechów
100 g skórki pomarańczowej
 
Przygotowanie:
masa czekoladowa:
Masło rozpuszczamy z cukrem w gorącym mleku, dodajemy kakao i zdejmujemy z ognia. Dodajemy mleko w proszku i mieszamy do uzyskania gładkiej jednolitej masy, którą studzimy.
masa orzechowa:
Cukier podgrzewamy z wodą, dodajemy masło i białą czekoladę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko w proszku, a potem orzechy i skórkę pomarańczową.
 
Złożenie:
Na waflu rozsmarowujemy jedną część masy czekoladowej, przykrywamy ją drugim waflem , który też smarujemy częścią masy czekoladowej, przykrywamy ją kolejnym waflem na który wykładamy masę orzechową. Masę orzechową przykrywamy waflem, na którym kładziemy masę czekoladową i kolejny wafel. 
Całość  oblewamy polewą czekoladową i wstawiamy na noc do lodówki.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz