poniedziałek, 11 maja 2020

Rurki z kremem


Przyjemnie chrupkie ciasto i delikatny, rozpływający się z ustach krem śmietankowy...Marzenie każdego łasucha. 
Wielkim tego deseru jest to, że same rurki można upiec nawet kilka dni wcześniej, odłożyć do pojemnika, a kremem napełnić przed podaniem. Zaoszczędzamy czas na przygotowanie deseru lub mamy deser awaryjny kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego.

RURKI Z KREMEM


Składniki:
(ok.28 szt.)
250 g mąki
125 g śmietany 18%
125 g masła
szczypta soli
do posypania:
cukier kryształ
krem:
300 ml śmietany 30%
2 łyżeczki cukru pudru
kilka kropli ekstraktu waniliowego lub soku z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Mąkę, masło i śmietanę oraz szczyptę soli zagniatamy szybko. Ciasto owijamy folią i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na cienki placek. Placek kroimy na długie paski o szer. ok. 1,5 cm. Każdy pasek nawijamy na foremkę do formowania rurek posmarowaną lekko masłem. Nawijanie zaczynamy od węższej strony foremki. Ciasto posypujemy z jednej strony cukrem i układamy foremki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i odrobinę ekstraktu waniliowego lub soku z cytryny. 
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nim rurki.
Rurki można też wypełnić kremem budyniowym, lemon curedm czy kremem na bazie mascarpone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz