piątek, 22 maja 2020

Ciasto straciatella i jabłecznik


Pora na coś rozpływającego się w ustach. Mięciutki biszkopt, mus jabłkowy i krem straciatella. Ktoś chętny na kawałek jabłecznikowej rozpusty?

CIASTO STRACIATELLA I JABŁECZNIK


Składniki:
(forma 20x30cm)
biszkopt:
3 jajka
3/4 szkl.cukru
3/4 szkl mąki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa jabłkowa:
2 galaretki cytrynowe
1 łyżka żelatyny
1 słoik jabłek prażonych
masa straciatella:
250 g serka mascarpone
300 ml śmietany 30%
50 g gorzkiej czekolady
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
wierzch:
1 galaretka cytrynowa 
1,5 szkl wody

Przygotowanie:
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy żółtka i olej. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 20 minut.  Upieczony biszkopt studzimy.
masa jabłkowa:
Jabłka przekładamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy galaretki i żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. Tężejącą masę przekładamy na ostudzony biszkopt. Odstawiamy do lodówki do stężenia masy jabłkowej.
masa straciatella:
Serek miksujemy z cukrem pudrem i ubitą na sztywno śmietaną. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wody, studzimy, mieszamy z masą śmietankową. Do masy dodajemy startą drobno czekoladę. Całość przekładamy na mus jabłkowy i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
wierzch:
Galaretkę  rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, tężejącą przelewamy na wierzch ciasta. Odstawiamy do lodówki do stężenia.




1 komentarz: