środa, 5 lutego 2020

Kasza jaglana z warzywami


Kasza  jaglana z warzywami to świetny pomysł na zdrową kolację. Danie to jest nie tylko zdrowe, kolorowe, ale też niesamowicie aromatyczne i sycące. 

KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI


Składniki:
100 g kaszy jaglanej
1 mała cukinia
1 mała marchew
1 mała cebula 
2 cm świeżego imbiru
1/2 brokuła
5-6 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
szczypta oregano,bazylii i tymianku
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy. 
Marchew obieramy i kroimy na plasterki, następnie skrapiamy oliwą, mieszamy ze startym imbirem i czosnkiem. Rozkładamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok.13- 15 minut (pilnujemy, aby się nie przypaliła) 
Cebulę kroimy w pióra, cukinię na plasterki, brokuła dzielimy na mniejsze różyczki.
Brokuła obgotowujemy we wrzątku przez ok. 5 minut, a następnie przelewamy zimną wodą.
Na patelni rozgrzewamy oliwę szklimy na niej cebulę, a potem dodajemy pokrojoną cukinię i pomidorki koktajlowe (najlepiej najpierw je sparzyć wrzątkiem,aby pozbyć się skórek). Warzywa doprawiamy oregano, bazylią i tymiankiem oraz solą i pieprzem. Dodajemy upieczoną marchew, brokuły i kaszę jaglaną. Całość mieszamy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz