środa, 24 lipca 2019

Sernik z nutą pomidora i bazylii


Sernik można przygotować na tysiąc sposób. A idealny sernik nie tylko na słodko. Można zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowo kremowym sernikiem z nutą pomidorów i bazylii. Tajemnica tego sernika tkwi nie tylko w jego zaskakującym składzie,ale też w twarogu, z którego jest przygotowany. 
SERNIK Z NUTĄ POMIDORA I BAZYLII



Składniki:
(forma 17 cm)
spód:
110 g krakresów
50 g masła
masa serowa:
400 g sera
5-6 pomidorów bez skóry z puszki
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki oregano
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cukru
150 ml śmietany 30%
2 łyżki żelatyny 
1/3 szkl wody
śmietanka bazyliowa:
100 ml śmietany 30%
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki cukru pudru 
opcjonalnie szczypta zielonego barwnika dla kontrastu
pomidorki koktajlowe do dekoracji

Przygotowanie:
spód:
Masło rozpuszczamy, a następnie łączymy z pokruszonymi drobno krakersami. Ciastka wysypujemy na dno foremki wyłożonej folią i dociskamy do dna. 
masa serowa:
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu,aż trochę odparują soki,następnie miksujemy blenderem. Do pomidorów dodajemy sól,cukier, pieprz i oregano, mieszamy i studzimy. Ostudzone pomidory przecieramy przez sito,aby pozbyć się pestek.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy.
Twaróg miksujemy z przecierem z pomidorów, następnie łączymy z ubitą na sztywno śmietanką oraz ostudzoną żelatyną. Masę przelewamy na spód z ciastek i odstawiamy do lodówki do stężenia.
śmietanka bazyliowa:
Bazylię rozcieramy pomiędzy dłońmi na pył. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, łączymy z pyłem bazyliowym oraz barwnikiem (opcjonalnie). Śmietankę przekładamy do rękawa i dekorujemy sernik. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz