wtorek, 4 grudnia 2018

Polędwiczka z sosem pieczeniowym pomarańczowo-żurawinowym


Domowa wędlina zawsze smakuje znakomicie, a zbliżające się święta są najlepsza okazją, aby zagościła na naszych stołach. Dzisiaj propozycja przedświąteczna na polędwicę z sosem pieczeniowym z nutą pomarańczy i żurawiny. Mięso wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Sos świetnie je uzupełnia. 


POLĘDWICZKA W SOSIE PIECZENIOWYM POMARAŃCZOWO-ŻURAWINOWYM 


Składniki:
1 duża polędwiczka wieprzowa
po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu 
2 łyżki majeranku
1 ząbek czosnku
1 szklanka wody
250 ml soku pomarańczowego
2 łyżki konfitury żurawinowej do mięs

Przygotowanie:
Polędwiczkę nacieramy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz obtaczamy w majeranku. Odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki. Polędwiczkę obsmażamy  z każdej strony na głębokiej patelni. Kiedy polędwica będzie obsmażona na patelnię wlewamy wodę i przykrywamy pokrywką. Tak dusimy ok. 20-30 minut w zależności od grubości mięsa, przewracamy od czasu do czasu. 
Sok pomarańczowy mieszamy z konfiturą żurawinową, podgrzewamy, a następnie dodajemy do sosu,który powstał z duszenia polędwicy. Sok dokładnie mieszamy z sosem i gotujemy ,aż trochę odparuje i zrobi się gęstszy. 
(Jeśli konsystencja sosu będzie dla Was za rzadka można dodać odrobinę mąki rozrobionej w wodzie.)

Polędwicę kroimy w plastry i polewamy sosem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz