wtorek, 21 sierpnia 2018

Ogórki kanapkowe w zalewie musztardowo-miodowej


Co roku robię na zimę sałatkę szwedzką z ogórków, która sprawdza się nie tylko jako dodatek do obiadu,ale często jadamy ją do kanapek. W tym roku postanowiłam wypróbować coś innego. Ogórki w długich plastrach w słodkiej zalewie. Już po tygodniu od zrobienia musiałam otworzyć jeden słoik i koniecznie spróbować. To był strzał w dziesiątkę. Są pyszne. Koniecznie spróbujcie sami.

OGÓRKI KANAPKOWE w ZALEWIE MUSZTARDOWO-MIODOWEJ


Składniki:
ogórki gruntowe (ok.3 kg)
zalewa:
5 szklanek wody
1,5 szkl octu spirytusowego
1/2 szkl cukru
3 łyżki miodu
4 łyżki musztardy sarepskiej
1 łyżka goryczcy
3 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Ogórki myjemy i kroimy za pomocą szatkownicy w cienkie plastry.
Wodę zagotowujemy z cukrem, miodem,czosnkiem oraz gorczycą. Na koniec dodajemy ocet oraz musztardę.
Gorąca zalewą zalewamy plastry ogórków ułożone dość ciasno w słoikach. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut w garnku z wrzącą wodą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz