środa, 2 maja 2018

Limonkowo-kokosowy sernik na zimno

Dzisiaj polecam przepis z majowym powiewem limonkowego orzeźwienia - sernik na zimno z nutą limonki, chrupiących wiórków kokosowych i słodkiej śmietanki.

LIMONKOWO - KOKOSOWY SERNIK NA ZIMNO

Składniki:
(tortownica 25 cm)
spód:
160 g ciastek kokosowych
60 g wiórków kokosowych
80 g masła
masa serowa: 
500 g sera białego mielonego
250 g serka mascarpone
250 g śmietanki kokosowej
110 g cukru pudru
sok z 2 limonek
skórka otarta z 2 limonek
20 g żelatyny
3/4 szkl wody
wierzch:
1 galaretka o smaku kiwi
200 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
opcjonalnie kiwi i płatki kokosowe do ozdoby

Przygotowanie:
spód:
Ciastka drobno kruszymy. Dodajemy do nich wiórki kokosowe oraz rozpuszczone masła. Całość mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Przesypujemy do tortownicy i dociskamy do dna. Pieczemy przez 10 minut w 160 stopniach. Studzimy.
masa serowa:
Żelatynę rozpuszczamy w cieplej wodzie i studzimy. Ostudzoną żelatynę mieszamy ze śmietanka kokosową. 
Z limonek ocieramy skórkę i wyciskamy sok. 
Biały ser mielimy lub przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miski, dodajemy mascarpone i cukier puder. Miksujemy. Dodajemy sok i skórkę z limonki, a następnie śmietankę kokosowa wymieszana z żelatyną. Masę przelewamy na spód z ciastek i odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny do stężenia. 
wierzch:
Galaretkę rozrabiamy w ciepłej wodzie, studzimy i przelewamy na zastygłą masę serową. Odstawiamy do lodówki do stężenia. 
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy wierzch sernika. 
Opcjonalnie do ozdoby można użyć prażonych na suchej patelni płatków kokosowych oraz plasterków kiwi.





2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały letni deser :) Chyba nie tylko letni, ale jakoś tak słonecznie mi się te smaki kojarzą :) Super.

    OdpowiedzUsuń