środa, 11 kwietnia 2018

Makaron z łososiem i szpinakiem


Moją kolejną propozycją na podanie łososia to połączenie go ze szpinakiem w sosie śmietanowy podany z makaronem, który uwielbiam w każdej postaci. Łosoś i szpinak wydawał mi się dziwnym połączeniem dopóki nie spróbowałam tego dania. A jeśli chcielibyście spróbować tej ryby w nieco innym wydaniu polecam też łososia z sosem tajskim ( kilk ). Polecam obydwa dania.

MAKARON z ŁOSOSIEM i SZPINAKIEM


Składniki:
(2 porcje)
makaron spaghetti lub inny dowolny
150 g łososia
sól, pieprz, oliwa
sos:
100 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
1,5 szkl śmietany 18%
50 g sera Lazur lub 1 jajko

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.  
Łososia posypujemy solą i pieprzem, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym polanym odrobiną oliwy i pieczemy w 180 stopniach przez 15- 20 minut, Upieczonego łososia rozdrabniamy na cząstki.
sos:
Szpinak myjemy i kroimy w paski. Czosnek przeciskamy przez praskę na rozgrzaną na patelni oliwę. Kiedy się lekko zeszkli dodajemy szpinak. Chwilę smażymy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Śmietanę z pokrojonym w drobną kostkę serem Lazur lub rozmieszanym jajkiem podgrzewamy, a potem dodajemy do niej przesmażony szpinak. 
Makaron mieszamy z sosem i posypujemy rozdrobnionym, upieczonym łososiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz