wtorek, 9 stycznia 2018

Karnawałowy deser bananowy z rumowym karmelem


Karnawał w pełni, więc pora na zakrapiany rumem deser z bananami. Jest słodko i pysznie. Deser obłędnie poprawiający humor w zimowe dni. Polecam.

DESER BANANOWY z RUMOWYM KARMELEM


Składniki:
1,5 opakowania herbatników typu Petit
1 cytryna
2 banany
2 łyżki rumu
krem:
0,75 litra mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
½ szklanki cukru
1 cukier waniliowym
100 gram masła
„wstawiony”karmel:
300 g cukru trzcinowego
150 ml wody
1 łyżka mąki
1/3 szklanki wody
4 łyżki rumu

Przygotowanie:
Herbatniki kruszymy na pył.
Z cytryny wyciskamy sok.
Banany obieramy i kroimy na cienkie plasterki,a następnie zalewamy sokiem z cytryny oraz rumem.
krem:
2 żółtka rozrabiamy z 1 szklanką mleka oraz mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.
Pozostałe pół litra mleka podgrzewam z cukrem oraz cukrem waniliowym. Kiedy zacznie się gotować dodajemy mieszankę z jajek i mąki. Mieszamy. Powstanie gęsty budyń, który musimy ostudzić. Ostudzony budyń miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej.Krem schładzamy
 „wstawiony” karmel:
Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem zalewamy wodą i mieszając podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Podgrzewamy jeszcze chwilę do momentu pojawienia się bąbelków na powierzchni płynu. Dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę , mieszamy, zdejmujemy z ognia, a kiedy lekko przestygnie łączymy z rumem.

Na dno pucharków wsypujemy cienką warstwę pokruszonych herbatników, następnie nakładamy warstwę schłodzonego kremu. Na kremie układamy plasterki bananów, które przykrywamy warstwą karmelu. Karmel posypujemy cienka warstwą herbatników. Nakładamy ponownie warstwę kremu. Ozdabiamy warstwą pokruszonych herbatników i plasterkami bananów.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz