wtorek, 14 listopada 2017

Kostka orzechowo-kokosowa na waflu


Sezon na ciasta z orzechami rozpoczęty. Poza dynią, to właśnie orzechy najbardziej kojarzą mi się z jesienną kuchnią , dlatego dzisiaj przepis na słodkie co nieco z orzechami.

KOSTKA ORZECHOWO - KOKOSOWA NA WAFLU


Składniki:
blaty orzechowe:
2 wafle
5 jajek
150 g cukru
150 g orzechów mielonych
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
1/2 l mleka
1/2 szkl cukru
1 bułka kajzerka 
100 g wiórków kokosowych
200 g masła
wierzch:
100 ml śmietany 30%
100 g białej czekolady
1 wafel suchy

Przygotowanie:
blaty orzechowe:
Białka ubijamy z cukrem,a następnie dodajemy żółtka. Do masy delikatnie dodajemy mąkę, bułkę tartą i proszek.Masę dzielimy na dwie części. Jedną część masy przelewamy do formy wyłożonej 1 waflem. Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. Tak samo pieczemy drugi blat z drugiego wafla i pozostałej części masy.
krem:
Bułkę kajzerkę (może być czerstwa) moczymy w połowie mleka.Resztę mleka zagotowujemy z cukrem,dodajemy wiórki i gotujemy kilka minut. Do mleka z wiórkami dodajemy bułkę. Całość gotujemy chwilę, a następnie całość miksujemy blenderem. Masę studzimy. Ostudzoną masę łączymy z masłem w temperaturze pokojowej. Dzielimy ją na dwie części.
wierzch:
Czekoladę rozpuszczamy w lekko podgrzanej śmietanie

Złożenie:
Blat z wafla i orzechów smarujemy połową masy kokosowej, przykrywamy drugim blatem, na który wykładamy pozostałą część masy kokosowej. Przykrywamy waflem, który polewamy polewą z białej czekolady.


4 komentarze:

  1. Wspaniałe ciasto!
    Trochę z nim zachodu, ale na pewno warto...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. tak, wafle są trzy, dwa są podane w składnikach na blaty orzechowe i jeden na końcu składników, w odnośniku "wierzch"

      Usuń