sobota, 17 czerwca 2017

Zapiekanki a'la tacos



Zapiekanki w kokilkach w stylu meksykańskim z kukurydzą Bonduell to sposób na odmienę zwykłego obiadu. Jeśli chcesz podać ziemniaki i mięso w nieco innej formie takie zapiekanki są odpowiednim pomysłem. 
Mięso, pieczarki i chrupiąca kukurydza ukryte pod puszystą kołderką z puree z ziemniaków. Pycha, polecam.
Przy okazji chciałabym Wam polecić pyszne, soczyste i chrupiące warzywa od Bonduell. Ich rolnicy stosują płodozmian,aby zmniejszyć liczbę chorób i insektów, a także pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez "wywiewanie" wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami.


ZAPIEKANKI a'la TACOS


Składniki:
(na 4 kokilki tk. 2 porcje)
200 g mielonej wołowiny
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
5 pieczarek
3/4 szklanki kukurydzy w puszce Bonduell 
(opcjonalnie można użyć mieszanki kukurydzy z czerwoną fasolą Bonduell)
6 ziemniaków
1 łyżka masła
2 łyżki mleka
sól, pieprz

Przygotowanie:
Pieczarki kroimy w platerki i podsmażamy na odrobinie oliwy z posiekaną 1 cebulą (drugą kroimy w grube plastry i odstawiamy), przekładamy do miski.
Na ta samą patelnię wrzucamy mięso mielone wymieszane z przecisniętym przez praskę czosnkiem, doprawione odrobiną soli i pieprzu. Smażymy pod koniec dodając łyżkę koncentratu pomidorowego. 

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki tłuczemy dodając łyżke masła i mleko. Następnie przekładamy je do rękawa cukierniczego.

Na dnie każdej kokilki układamy gruby plaster cebuli. Na nim układamy warstwę usmażonego mięsa, potem pieczarki oraz po łyżce kukurydzy z puszki. Na wierzch wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego warstwę puree z ziemniaków. 

Kokilki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30-35 minut. 

Podajemy na ciepło.






Bonduelle - od 25 lat z Wami

1 komentarz: