wtorek, 13 czerwca 2017

Mleczny, kremowy sernik z bananami


Bardzo kremowy, mleczny sernik z bananami zachwyca smakiem. Jest lekki, nie za słodki i nie wymaga dużo pracy. Idealny na letnie popołudnie. Zrobiony jest z serka mascarpone, mleka i śmietany, dlatego ma bardzo mleczny smak, a słodycz nadają mu banany. 

MLECZNY SERNIK NA ZIMNO 
z BANANAMI


Składniki:
(forma 24 cm)
spód:
200 g herbartniki typu petit
100 g masła
3 banany
sok z 1/2 cytryny
masa serowa:
500 g serka mascarpone
300 ml kremówki
1/3 szkl cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3/4 szkl ciepłego mleka
1,5 łyżki żelatyny
wierzch:
1 galaretka cytrynowa z pianką 

Przygotowanie:
spód:
Masło rozpuszczamy, studzimy, a następnie mieszamy z pokruszonymi herbatnikami.
Herbatnikami wykładamy spód tortownicy i odstawiamy do lodówki na kilka minut.
Banany obieramy, kroimy w plastry ok. 0,5 cm, skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ciemniały. Układamy je na spodzie z ciastek.
masa serowa:
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę.
Serek mascarpone oraz 100 ml śmietany podgrzewamy z cukrem, a kiedy składniki sie połączą zdejmjemy z ognia i dodajemy ekstrakt waniliowy oraz żelatynę rozpuszczoną w mleku. Masę studzimy. 
Resztę śmietany ubijamy na sztywno, a potem łączymy delikatnie z przestudzoną masą serową. 
Masę wylewamy na spód z bananami. Tortownicę odstawiamy do lodówki aby masa stężała. 
wierzch:
Galaretkę cytrynową (ja użyłam takiej z pianką) rozrabiamy, studzimy i wylewamy na wierzch sernika.



4 komentarze:

  1. Sernik wygląda bardzo apetycznie. Chętnie się poczęstuję :) Pozdrawiam serdecznie -:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, częstuj się Małgorzato, polecam i pozdrawiam

      Usuń
  2. Smakowicie wygląda. Z bananami takiego sernika jeszcze nie jadłam. Ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń