poniedziałek, 1 maja 2017

Ryż jaśminowy z wołowiną



Początek maja temperaturą nas nie rozpieszcza, a więc i sezon grillowy trudno rozpocząć. Dlatego maj zaczynam rozgrzewającym daniem z kuchni wschodu. Od czau do czasu różne markety organizują akcje tematyczne związane z kuchniami świata. Z tej okazji wydają gazetki reklamowe z produktami oraz przepisami.  Czasem można w nich znaleźć naprawdę ciekawe i jak się okazuje ( przetestowałam na sobie) bardzo smaczne pomysły. Moje dotychczasowe domowe przygody z kuchnią azjatycką ograniczały się głównie do drobiu, rzadko do wieprzowiny, dlatego przepis na wołowinę z ryżem tak mnie zaciekawił. Danie w stu procentach trafione w moje smaki.


RYŻ JAŚMINOWY z MIELONĄ WOŁOWINĄ



Składniki:
(2 porcje)
100 g ryżu jaśminowego
200 g mielonej wołowiny
1 cebula
2 -3 cm imbiru
1 jajko
4 liście kapusty pekińskiej
1/2 czerwonej papryki
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka sosu ostrygowego
1/2 łyżeczki pasty curry (opcjonalnie, do zaostrzenia smaku)
3 łyżki oleju kokosowego do smażenia

Przygotowanie:
Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
Cebulę kroimy w pióra, imbir ścieramy na drobnej tarce. 
Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i imbir, smażymy do zeszklenia (jeśli danie ma być ostre dodajemy też 1/2 łyżeczki pasty curry). 
Następnie dodajemy rozmącone jajko i mieszamy z cebulą. 
Kiedy jajko się zetnie dodajemy mięso mielone i chwilę smażymy. 
Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz kapustę pekińską (tylko białą część) pokrojoną również w małą kostkę. Smażymy mieszając. 
Kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy wymieszany w misce sos sojowy, ostrygowy. Mieszamy. Pod koniec smażenia dodajemy ugotowany ryż jaśminowy i mieszamy



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz