niedziela, 12 lutego 2017

Kawowy deser Lusette


Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na walentynkowy deser, a kochacie kawę spróbujcie mojego kawowego deseru Lusette z wafelkami (lub czekoladowego). 
Deser powstał w ramach akcji Lusette Inspiruje. Tworzy go delikatny mus z wafelkami, galaretka kawowa, mus czekoladowy oraz lekki biszkopt. Ilość składników oraz kroków do wykonania tego deseru może trochę przerażać, ale bez paniki, całość robi się całkiem sprawnie. 

KAWOWY DESER LUSETTE



Składniki:
(na 4 porcje lub blaszkę 20x30
(forma na biszkopt 20x30, małe półokrągłe foremki o pojemności 150 ml)
biszkopt:
3 jajka
3/4 szkl cukru
szczypta soli
3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyża oleju
galaretka kawowa:
3 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso,sam proszek)
2 łyżki cukru
1,5 łyżeczki żelatyny
1 szkl gorącej wody
mus czekoladowy:
300 ml śmietany 30%
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
1/2 szkl gorącej wody
mus wafelkowa straciatella:
500 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki kawy cappuccino (proszek)
2 wafelki kawowe
1,5 łyżeczki żelatyny
3/4 szkl gorącej wody

Przygotowanie:
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy żółtka oraz olej. Do masy przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Masę przelewamy do formy i pieczemy przez ok. 25 minut w 170 stopniach (do suchego potyczka). 
Upieczony biszkopt studzimy,a następnie odcinamy przyrumieniony spód i wierzch. Z biszkoptu wycinamy obręczą cukierniczą krążki. 
galaretka kawowa:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Kawę mieszamy z cukrem i dodajemy do rozpuszczonej żelatyny. Mieszankę wylewamy do prostokątnego pojemnika i odstawiamy aby zastygła. Z galaretki wycinamy obręczą cukierniczą krążki (używamy tej samej obręczy, którą wycinaliśmy kółka z biszkoptu)
mus czekoladowy:
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dokładnie studzimy. 
Posiekaną czekoladę rozpuszczamy w lekko podgrzanej 1/2 szkl śmietanki, studzimy. Resztę śmietany ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. 
Z ubitej śmietany odkładamy 3 duże łyżki śmietany (dodamy je później do musu z wafelkami), a resztę łączymy delikatnie z ostudzoną czekoladą i żelatyną. 
Mus wylewamy do takiego samego naczynia, w którym studziliśmy galaretkę kawową i także odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. 
Z musu czekoladowego także wycinamy krążki obręczą. Mus jest delikatniejszy od galaretki, więc aby łatwiej było z niego wyciąć kółka można go na 15-20 minut wstawić do zamrażalnika.
mus wafelkowa straciatella:
Wafelki siekamy bardzo drobno. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy.
Serki mascarpone ubijamy na puszystą masę z cukrem oraz kawą cappuccino (proszek). Do masy dodajemy posiekane wafelki, ostudzoną żelatynę a na koniec odłożoną wcześniej ubitą śmietanę (3 łyżki które zostawiliśmy z musu czekoladowego), mieszamy łyżką. 
Wykonanie:
Mus z wafelkami nakładamy do 1/3 wysokości półokrągłych foremek. Na środku musu układamy krążek z galaretki kawowej, a na nim krążek z musu czekoladowego. Pustą przestrzeń między krążkami, a ściankami foremki wypełniamy musem z wafelkami. Na wierzchu układamy biszkoptowy krążek. 
Tak przygotowane foremki odstawiamy na noc do lodówki. 
Następnego dnia foremki zanurzamy w gorącej wodzie (2-3 minuty) i odwracamy na talerzyk do góry nogami aby wyjąć deser. (Można też foremki wyłożyć folią spożywczą przed nałożeniem musu ale po zastygnięciu na deserze będą wtedy brzydkie bruzdy)
Ozdabiamy według uznania.

Wersja łatwiejsza:
Z podanych składników można także zrobić deser w formie prostokątnej. 
Nie wycinamy z biszkoptu ani galaretki i musu krążków tylko składamy jak ciasto. 
Do formy w której piekliśmy biszkopt wlewamy na spód większą część musu z wafelkami , na nim układamy galaretkę kawową, potem mus czekoladowy,biszkopt a brzegi wypełniamy resztą musu w wafelkami. 
Po zastygnięciu kroimy w kostkę jak ciasto.





2 komentarze: