czwartek, 9 lutego 2017

Ciasto Lusette

Pomysł na ciasto Lusette powstał w związku z akcją Lusette Inspiruje. Ciasto to kryje w sobie delikatny biszkopt przełożony masą z dodatkiem mlecznych wafelków. Idealne na każdą okazję.

CIASTO LUSETTE



Składniki:
(forma 24cm)
biszkopt: 
3 jajka
3/4 szkl cukru
1,5 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
masa z wafelkami:
4 wafelki Lusette lub inne w czekoladzie (200 g)
1/2 szkl mleka
100 g mleka w proszku
300 g serka homogenizowanego waniliowego
50 g czekolady gorzkiej
3 łyżki śmietany 30%
polewa czekoladowa:
150 g czekolady gorzkiej
1/2 szkl śmietany 30%
proszek czekoladowy:
4 kostki czekolady 
1 łyżka kakao

Przygotowanie:
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy żółtka oraz olej. Do masy przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Masę przelewamy do formy i pieczemy przez ok. 25 minut w 170 stopniach (do suchego potyczka).
masa wafelkowa:
Wafelki drobno siekamy i zalewamy mlekiem, odstawiamy na kilka minut aby wafelki wchłonęły mleko.
Czekoladę rozpuszczamy w lekko podgrzanej śmietanie i odstawiamy do wystygnięcia.
Serki miksujemy z ostudzoną czekoladą oraz przesianym przez sitko mlekiem w proszku (dzięki temu nie powstaną grudki). Na końcu dodajemy namoczone w mleku wafelki. Całość mieszamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki aby masa zgęstniała.

proszek czekoladowy:
4 Kostki czekolady ścieramy na drobnej tarce i mieszamy z 1 łyżka kakao.

polewa:
Czekoladę rozpuszczamy z lekko podgrzanej śmietanie. 

Wykonanie:
Biszkopt przecinamy na 3 blaty. 
Pierwszy blat posypujemy proszkiem czekoladowym, nakładamy część masy wafelkowej, którą także posypujemy proszkiem czekoladowym. Przykrywamy kolejnym biszkoptem, który także posypujemy proszkiem i przykrywamy pozostała masą wafelkową. Całość polewamy czekoladą i odstawiamy do lodówki do stężenia czekolady. Ozdabiamy według uznania np.wafelkami





Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette

1 komentarz:

  1. Wygląda jak z prawdziwej cukierni! Kocham takie desery.
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń