niedziela, 31 lipca 2016

Pierogi pieczone



Stanęłam przed ciekawym wyzwaniem, zrobienia czegoś z pasztetem, co nie będzie zwykłą kanapką. Długo myślałam nad tym do czego można użyć pasztecików, które głównie kojarzą się z kanapkami, aż w końcu doznałam olśnienia, zrobię pieczone pierogi z pomidorowo-ziołowym farszem. Połączyłam kremowe paszteciki o smaku pomidorowym z suszonymi pomidorami i ziołami. Jak się okazało to niecodzienne zestawienie jest bardzo smaczne, a pierożki są idealne jako przekąska, na piknik albo krótką wycieczkę.

 PIEROGI PIECZONE z POMIDOROWYM FARSZEM 
i ZIOŁAMI


Składniki: 
(na ok. 18 szt)
ciasto:
200 g mąki
60 g masła
1 jajko
7 g drożdży instant
szczypta soli  
farsz:
2 małe pasztety  smaku pomidorowym
1 duży ząbek czosnku
1/2 słoiczka suszonych pomidorów
garść świeżej bazylii
garść świeżego tymianku
dodatkowo do posmarowania pierogów:
1 jajko
3 łyżki mleka

Przygotowanie:
ciasto:
Mąkę, drożdże, jajko oraz sól przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do reszty składników. Wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy przykryte ścierką do lodówki na ok. 1 godzinę.
 farsz:
Pasztety przekładamy do miski. Pomidory odsączamy z zalewy, drobno kroimy i wrzucamy do miski z pasztetem. Czosnek przeciskamy przez praskę dodając do pomidorów i pasztetu. Garść świeżej bazylii oraz świeżego tymianku siekamy i dodajemy do miski. Całość mieszamy dokładnie. 

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy, ale nie za cienko, nakładamy po sporej łyżeczce farszu i zawijamy jak zwykłe pierogi sklejając brzegi. Przygotowane pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem. (opcjonalnie można posypać dodatkowo jeszcze tymiankiem) Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz