piątek, 8 lipca 2016

Pasta z bobu


Robicie od czasu do czasu różne smarowidła do chleba? Ja robię je dość często, zwykle z makreli,wędlin albo jajek (przepisy znajdziecie w menu), ale ostatnio odkryłam też pastę z bobu.  Kto chce spróbować? 
 
PASTA z BOBU i KOPERKU

Składniki:
1/2 kg bobu
2 ząbki czosnku
1/3 pęczka koperku
1/2 szklanki oliwy
sól i pieprz

Przygotowanie:
Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie około 15 minut. Ugotowany przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórek. Do obranego bobu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę i wszystko miksujemy blenderem. Do zmiksowanej pasty dodajemy drobno posiekany koperek i przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Podajemy z grzankami  





1 komentarz:

  1. Rewelacyjne połączenie, zarówno bób, jak i koperek uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń