piątek, 13 maja 2016

Tapioka z wiśniami


Po serii bardziej kalorycznych słodkości coś dla dbających o linię, ale nie wyrzekających się deserów. Dzisiaj deser bezglutenowy i mniej kaloryczny. Tapiokę znacie już z moich wpisów (np.tu ) komu posmakowała niech wypróbuje i ten przepis. 


TAPIOKA z WIŚNIAMI
 

Składniki:

(na 2 porcje)
1 szklanka drobnej tapioki
0,7 l mleka (może być roślinne)
cukier
wiśnie drylowane lub świeże
płatki migdałowe 
kilka kropli ekstraktu migdałowego

Przygotowanie:

Tapiokę gotujemy na mleku (może to być mleko roślinne np. kokosowe albo owsiane) aż zacznie się kleić i powstanie gęsty budyń.

Budyń dosładzamy według uznania i dodajemy kilka kropli ekstraktu migdałowego.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. 

Budyń przekładamy do miseczek, dodajemy drylowane wiśnie (ja użyłam z kompotu, ale w sezonie warto zastąpić je świeżymi) trochę soku z wiśni i posypujemy płatkami migdałowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz