czwartek, 20 listopada 2014

Ciasteczka z czekoladą


Jesiennego rozpieszczania, a właściwie grzeszków , które jesienią i zimą można sobie wybaczyć ciąg dalszy.  
Dzisiaj odrobina czekolady w wersji ciasteczkowej. W końcu podobno czekolada przegania wszystkie jesienne smutki, więc dlaczego nie, skoro pogoda za oknem jest mało optymistyczna .
Spróbujcie miękkich ciasteczek z kokosem i czekoladą.
Są  idealne nie tylko do filiżanki gorącej kawy czy herbaty, ale też do ciepłego mleka czy kakao na słodkie drugie śniadanie.

CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ i KOKOSEM


Składniki:

 300 g mąki
60 g wiórków kokosowych
125 g masła
120 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 ekstraktu waniliowego lub migdałowego

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym, dodajemy jajko oraz mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Na końcu dodajemy do ciasta kropelki czekoladowe. Z ciasta formujemy w dłoniach okrągłe, płaskie ciastka. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.








2 komentarze:

  1. Ależ one śliczne! Nabrałam apetytu na takie słodkie maleństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. http://www.digotuje.pl/2016/08/kruche-ciasteczka-kokosowe-z-czekolada.html

    OdpowiedzUsuń