piątek, 14 listopada 2014

Ciasto krówkowe z batonikami lion


Kto uwielbia karmel, kajmak i krówki ręka (a właściwie powinnam napisać  łyżeczka) do góry. Mam dla Was coś bardzo pysznego, a za razem prostego i szybkiego , bo taki powinien być weekendowy deser. Mimo,że musimy zrobić do tego ciasta, aż 2 masy jest banalnie proste, a wykonanie nie zajmuje,aż tak wiele czasu jakby się mogło nam wydawać.


CIASTO KRÓWKOWE Z BATONIKAMI LION

Składniki:
(na formę 20x30 cm)

4 opakowania herbatników "Petit"
1 puszka masy krówkowej lub kajmakowej
1 czekolada gorzka

masa kremowa:
500 g serka mascarpone
200 ml śmietany 36%
2 łyżki masy krówkowej
2 łyżki cukru pudru
3 batoniki lion

masa śmietankowa:
500 ml śmietany 36%
2 fixy do śmietany
2 łyżki cukru pudru





  • Warstwa herbatnikowa:

    Ilość Składnik
    450 g herbatników typu Petit Beurre
    masy kajmakowej (prawie cała puszka; w puszce zostawiamy 2 łyżki masy do kremu)
  • Krem kajmakowy z batonikami:

    Ilość Składnik
    500 g serka mascarpone
    śmietanki kremówki
    masy kajmakowej
    cukru pudru
    standardowe batoniki Lion
  • Masa śmietanowa:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki
    śmietan-fixy
    cukru pudru
  • Wierzch:

    Ilość Składnik
    100 g mlecznej czekolady, startej na drobnych oczkach
  • - See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/4537/ciasto-lion#sthash.QfOHnzwQ.dpuf




  • Warstwa herbatnikowa:

    Ilość Składnik
    450 g herbatników typu Petit Beurre
    masy kajmakowej (prawie cała puszka; w puszce zostawiamy 2 łyżki masy do kremu)
  • Krem kajmakowy z batonikami:

    Ilość Składnik
    500 g serka mascarpone
    śmietanki kremówki
    masy kajmakowej
    cukru pudru
    standardowe batoniki Lion
  • Masa śmietanowa:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki
    śmietan-fixy
    cukru pudru
  • Wierzch:

    Ilość Składnik
    100 g mlecznej czekolady, startej na drobnych oczkach
  • - See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/4537/ciasto-lion#sthash.QfOHnzwQ.dpuf




  • Warstwa herbatnikowa:

    Ilość Składnik
    450 g herbatników typu Petit Beurre
    masy kajmakowej (prawie cała puszka; w puszce zostawiamy 2 łyżki masy do kremu)
  • Krem kajmakowy z batonikami:

    Ilość Składnik
    500 g serka mascarpone
    śmietanki kremówki
    masy kajmakowej
    cukru pudru
    standardowe batoniki Lion
  • Masa śmietanowa:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki
    śmietan-fixy
    cukru pudru
  • Wierzch:

    Ilość Składnik
    100 g mlecznej czekolady, startej na drobnych oczkach
  • - See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/4537/ciasto-lion#sthash.QfOHnzwQ.dpuf
    Przygotowanie:

    Herbatniki rozkładamy na dnie formy (20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na herbatnikach rozprowadzamy masę krówkową ( zostawiamy 2 łyżki do masy z lionami). Na masie układamy drugą warstwę herbatników.

    Przygotowujemy masę z batonikami:
    Mascarpone ubijamy ze śmietaną, dodajemy cukier i 2 łyżki masy krówkowej. Całość miksujemy. Do tak przygotowanej masy wrzucamy pokrojone w kostkę batoniki lion. Całą masę układamy na herbatnikach i przykrywamy kolejnymi ciastkami. 

    Na tą warstwę ciasteczek dajemy ubitą na sztywno masę śmietanową (ubijamy śmietanę z fiksami i cukrem pudrem).

    Na warstwę śmietany ścieramy na małych oczkach taki czekoladę.

    Odstawiamy na całą noc do lodówki, aby masy stężały a herbatniki zmiękły

    (ten pyszny przepis znalazłam na Słodkich Fantazjach)


     







    6 komentarzy:

    1. Niesamowite warstwy! Musiało bosko smakować :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Obłędnie słodkie pyszności :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Pewnie bardzo pyszne to ciacho. Szykuje się na zrobienie tego cudeńka.
      Tylko napewno jest strasznie słodkie. Polecam Wam przepis na rafaello z mojego przepisu rewelacja.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. szkoda,że wpis anonimowy i nie podaje odnośnika gdzie szukać tego rewelacyjnego rafaello

        Usuń