środa, 8 października 2014

Krem z kukurydzy...Zupa w kolorze jesieni


O ile wrzesień kojarzy się z początkiem jesieni, choć tak naprawdę mamy jeszcze końcówkę lata i jest jeszcze w miarę ciepło i słonecznie, o tyle październik pokazuje nam już prawdziwe jej oblicze. W tym roku słońce nas dość długo rozpieszcza i mimo chłodnych poranków i wieczorów, w dzień można z przyjemnością wyjść na spacer. Według prognoz ta złota jesień ma się skończyć w przyszłym tygodniu, więc na nadchodzące chłodniejsze dni polecam smaczny krem z kukurydzy w kolorze jesieni.

ZUPA KREM Z KUKURYDZY


Składniki:

3 kolby kukurydzy
1 puszka pomidorów
1 papryka zielona
1 szkl mleka
1 szkl bulionu
sól, pieprz i czerwona papryka do smaku


Przygotowanie:

Kukurydzę odcinamy nożem od kolby, wrzucamy do blendera, dodajemy szklankę bulionu i miksujemy.
Pomidory odcedzamy z zalewy i dodajemy do kukurydzy. (Według oryginalnego przepisu -magazyn Kuchnia-najlepsze do tej zupy były by żółte pomidory. Ja dodałam czerwone ponieważ żółtych nie mogłam kupić)

Do zmiksowanej kukurydzy z pomidorami dodajemy szklankę mleka, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu.  
 
Paprykę pieczemy w 160 stopniach, na najwyższym poziomie piekarnika, do momentu aż pokryje się czarnymi bąblami. Następnie wyciągamy ją na talerz bądź miskę i przykrywamy na parę minut folią co ułatwi obranie jej ze skóry. Po obraniu papryki, kroimy ją w drobna kostkę , dodajemy do gotującej się zupy
Na koniec doprawiamy do smaku przyprawami.

Podajemy posypane kolendrą lub z groszkiem ptysiowym. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz