czwartek, 30 października 2014

Dynióweczki - słodkie drożdżówki z dynią



 Sezon na dyniowe uczty w pełni, wszyscy robią zupy, kremy lub serniki , a ja zrobiłam dyniowe bułeczki. Nic tak jak dostojna  królowa dynia nie nada tak pięknego złotego koloru naszym daniom. Jak widać dynia nie musi być tylko upiorną dekoracją, ale też umili nam jesienne śniadanie bądź deser.
 Niedługo Halloween, więc zaskoczcie swoje potworki słodkimi, dyniowymi bułeczkami na śniadanie.
 Zapraszam.
BUŁECZKI Z DYNIĄ


Składniki:
100 g drożdży
1/4 szkl ciepłej wody
1/4 szkl brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
100 g masła
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki curry w proszku
1 szczypta szafranu
2 jajka
3/4 szkl mleka
1 szkl puree z dyni
4 szkl mąki

 Przygotowanie:
Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie z odrobiną cukru. Odstawiamy na kilka minut aż zaczną pracować i się trochę spienią.
W międzyczasie roztapiamy masło dodajemy do niego imbir, curry i szafran. Do  roztopionego masła z przyprawami dodajemy cukier, sól, mleko oraz puree z dyni (puree z dyni: dynię kroimy w kostkę, pieczemy w piekarniku 20-30 min lub dusimy w garnku a następnie miksujemy). 
Miksujemy dodając 1 jajko . 
Mąkę przesypujemy do miski wlewamy do niej drożdże oraz mieszankę z dynią. Zagniatamy ciasto. Będzie dość lepkie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż wyrośnie i podwoi swoją objętość (ok.1,5 godz)
Wyrośnięte ciasto dzielimy na części formujemy bułeczki i odstawiamy na 15 minut aby lekko wyrosły.
Drugie jajko roztrzepujemy , smarujemy nim bułki, które pieczemy ok.20 minut w 200 stopniach.









1 komentarz:

  1. Uwielbiam drożdżowe z dynią, za kolor, za smak. Za wszystko! :)

    OdpowiedzUsuń