niedziela, 22 stycznia 2023

Miodownik z herbatnikami

 
Miodownik to ciasto, którego nie trzeba nikomu specjalnie zachwalać. Jego smak zna chyba każdy. Króluje na stołach zazwyczaj w okresie świątecznym, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić je też później. W dzisiejszym przepisie lekka modyfikacja tego , na który przepisy pojawił się na blogu przed kilkoma laty.
 
 
MIODOWNIK Z HERBATNIKAMI
 

Składniki:
ciasto:
 3 szkl mąki
1/2 szkl cukru
3 łyżki miodu
150 g masła
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
krem budyniowy : 
200 g masła
600 ml mleka
2 budynie waniliowe
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 łyżki cukru
dodatkowo:
słoik powideł
1 masa krówkowa
200 g herbatników czekoladowych lub zwykłych
orzechy do dekoracji
 
Przygotowanie: 
ciasto:
Miód podgrzewamy z cukrem i masłem, aby się lekko rozpuściły. Studzimy.
Mąkę i sodę mieszamy razem, dodajemy jajka oraz ostudzoną mieszankę miodową. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy i układamy na blaszkę 20x 30 cm, drugą odkładamy do lodówki. Blaty pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. 
krem budyniowy:
Na mleku z cukrem gotujemy budyń. Budyń studzimy. Miękkie masło, w temperaturze pokojowej, miksujemy z budyniem oraz ekstraktem waniliowym. Krem dzielimy na dwie części.
 
Wykonanie:
Pierwszy blat miodowy smarujemy cienką warstwą masy krówkowej, na niej nakładamy kremem budyniowym, na kremie układamy warstwę herbatników, które smarujemy powidłami, powidła przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Na herbatniki nakładamy drugą część kremu, który przykrywamy drugim ciastem miodowym, posmarowany cienką warstwą masy krówkowej. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
 
Jeśli chcecie, aby ciasto było m niej słodkie pomińcie masę krówkową, blaty można przełożyć tylko kremem budyniowy.  
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz