sobota, 20 listopada 2021

Panna cotta z musem o smaku mango i persymony

Panna cotta to jeden z łatwiejszych deserów do zrobienia. Jego przygotowanie nie wymaga też dużo czasu (oprócz czasu oczekiwania), dlatego dość często go robię. Na blogu znajdziecie też pomysł na jesienną panna cottę z musem śliwkowym albo bardziej egzotyczną wersję z limonką.

PANNA COTTA - MANGO I PERSYMONA

Składniki:
200 ml śmietany 30%
200 ml mleka
10 g żelatyny
75 ml wody
100 g białej czekolady
mus:
1 dojrzałe mango
1 persymona / kaki /
1-2 łyżki cukru pudru
 
Przygotowanie:
Śmietanę i mleko podgrzewamy uważając, aby nie zagotować. Do ciepłego mleka ze śmietaną dodajemy białą czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Żelatynę namaczamy w wodzie, a kiedy napęcznieje łączymy z mleczno-śmietankowym płynem. Po wymieszaniu przelewamy do szklanek lub foremek i odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny. 
mus:
Dojrzałe, miękkie mango obieramy i kroimy. Persymonę/ kaki obieramy. Owoce przekładamy do blendera i miksujemy na gładki mus. Mus dosładzamy cukrem pudrem według uznania. 
Mus nakładamy przed podaniem na panna cottę.


 

Ma

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz