piątek, 20 sierpnia 2021

Babeczki z kremem rabarbarowym

 
Coś słodkiego na zbliżający się weekend. Słodki, urocze i na jeden kęs - babeczki wypełnione kremem o smaku rabarbaru zwieńczone słodka bezą włoską. Przed nami weekendowa rozpusta. ;)

BABECZKI Z KREMEM RABARBAROWYM


Składniki:

babeczki:

300 g mąki

200 g masła

100 g cukru

2 żółtka

krem:

3 łodygi rabarbaru (+1 łyża cukru i sok z 1/2 cytryny)

1 jajko

2 żółtka

80 g cukru

30 g masła

beza włoska: 

 2 białka

150 g cukru ( podzielone na:110 g +40g)

30 ml wody

 

Przygotowanie:

babeczki:

Mąkę, cukier, masło, żółtka zagniatamy na ciasto. 

Ciasto owijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki. Z ciasta wycinamy kółka o średnicy trochę większej niż średnica foremki na babeczki. Kółka z ciasta wkładamy do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą, dociskamy do ścianek. Tak przygotowane ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, dociskamy dnem drugiej foremki, a potem papier obciążamy kulkami do pieczenia albo fasolką. 

Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut, po tym czasie zdejmujemy obciążenie oraz papier i pieczemy jeszcze przez 5-7 minut do zarumienienia.

krem:

Rabarbar kroimy  na kawałki zasypujemy 1 łyżą cukru i polewamy sokiem z cytryny. Wszystko przekładamy do garnka i gotujemy z odrobiną wody,aby rabarbar się nie przypalił do dna. Kiedy rabarbar zmięknie miksujemy go blenderem na mus.

Do gotującego się musu dodajemy roztrzepane jajko z żółtkami, gotujemy cały czas mieszając aż masa będzie miała konsystencję budyniu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia masła. Masę studzimy.

beza włoska: 

110 g cukru i 30 ml wody umieszczamy w garnku i gotujemy, nie mieszając,aż powstanie gęsty, bulgoczący syrop. Syrop powinien mieć temperaturę 118 stopni. (sprawdzamy termometrem cukierniczym)

Białka ubijamy na sztywno z resztą cukru (40 g). Kiedy syrop osiągnie temperaturę 118 stopni zdejmujemy go z ognia i gorący powoli wlewamy do ubijanych dalej białek.  Pianę ubijamy przez 8-10 minut, aż będzie błyszcząca, gęsta i klejąca. Do tego momentu powinna też już się ostudzić. 

Babeczki napełniamy kremem rabarbarowym, ozdabiamy bezą  włoską, którą przypiekamy palnikiem cukierniczym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz