środa, 11 listopada 2020

Ciasto Góra smaków

 

Ciasto Góra smaków to połączenie kremowego czekoladowego cappuccino z cytrynowym smakiem lemon curdu zwieńczone chrupką bezą.

CIASTO GÓRA SMAKÓW

Składniki:
(20x30 cm)
biszkopt:
3 jajka
3/4 szkl cukru
100 g mąki
1 łyżka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
krem cappuccino:
500 g serka mascarpone
300 ml śmietany 30%
3 łyżki  cukru pudru
40 g kawy cappuccino czekoladowe
krem cytrynowy:
2 jajka
1 żółtko
160 cukru
80 g masła
sok z 2 cytryn
beza: 
2 białka
100 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
1 opakowanie herbatników 
 
Przygotowanie:
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier,a kiedy się rozpuści i piana będzie lśniąca dodajemy żółtka oraz olej. Do masy przesypujemy mąkę z proszkiem i kakao, mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 25 min. w 170 stopniach.
krem cappuccino:
Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek miksujemy z cukrem, a następnie łączymy z bita śmietaną.
1/3 białej masy odkładamy do kremu cytrynowego. Do pozostałej części dodajemy kawę cappuccino i mieszamy do połączenia składników.
krem cytrynowy:
Jajka i żółtko roztrzepujemy z cukrem, przelewamy do rondla i podgrzewamy mieszając. Do ciepłej masy dodajemy sok z cytryn i mieszamy. Gotujemy do momentu aż masa zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. 
Powstał cytrynowy  budyń studzimy.
1/3 masy śmietankowej, którą wcześniej odłożyliśmy łączymy z ostudzonym lemon curdem.
beza:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodajemy delikatnie sok z cytryny i mąkę. 
Bezę przekładamy na formę 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 5 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni na kolejne 5 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 120  i dosuszamy bezę przez 35 minut.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Złożenie:
Na biszkopcie układamy masę cappuccino, którą przykrywamy warstwą herbatników. Na herbatniki wykładamy masę cytrynową. Masa cytrynowa będzie dość rzadka, ale po schłodzeniu zgęstnieje. Całość wstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny, aby masy zgęstniały. Wyjmujemy z lodówki, wierzch przykrywamy bezą, kroimy.
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz