środa, 28 października 2020

Domowy chrupiący falafel

Falafel to kotleciki z ciecierzycy, które są świetne jako przekąska, można je też zabrać jako lunch do pracy albo podać na kolację. Najczęściej podaje się je w picie w towarzystwie warzyw i sosu. Są naprawdę pyszne.
 
 FALAFEL

 
Składniki:
2 puszki ciecierzycy
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka kminu
1 kostka rosołowa
1/2 pęczka natki pietruszki
 olej do smażenia
dip:
1 jogurt naturalny
kilka listków mięty
1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie: 
Czosnek, cebulę, odsączoną z zalewy ciecierzycę, natkę pietruszki oraz kostkę rosołową i kmin przekładamy do blendera miksujemy na jednolitą masę. 
Z masy formujemy małe kulki i lekko je spłaszczamy. Kotleciki smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. 
dip:
Mieszamy jogurt, sok z cytryny i posiekaną miętę. 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz