sobota, 5 września 2020

Jeżynowy pudding chia



Najlepszy czas na jeżyny nadchodzi na koniec lata i początek jesieni, wtedy są najsłodsze i najbardziej dojrzałe. Pojawiły się już w całej okazałości, więc aż żal nie skorzystać. Dzisiaj wylądowały u mnie w słodkim słoiczku na deser.

JEŻYNOWY PUDDING CHIA

Składniki:
1/2 puszki mleka kokosowego
2,5 łyżki nasion chia
garść jeżyn
cukier puder lub syrop z agawy do słodzenia

Przygotowanie:
Nasiona chia zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2-3 godziny (można też zrobić to na noc i rano mieć dobrze napęczniałe ziarenka np.na śniadanie).
Jeżyny miksujemy blenderem, dosładzamy do smaku cukrem lub syropem z agawy.(opcjonalnie do jeżyn można dodać, też trochę malin)
Na dno szklanek nakładamy mus jeżynowy, a potem uzupełniamy puddingiem chia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz